Vleermuizen
Onderdeel van natuurbeheer is het inventariseren van flora en fauna in ons natuurgebied. Nog niet zo lang geleden hebben we deze inventarisatie gedaan voor de vleermuis. We hebben diverse soorten kunnen herkennen in het gebied.
Kleine en grote vleermuizen
We kwamen veel gewone – en ruige dwergvleermuizen tegen. Dit zijn de kleine vleermuizensoorten met een gewicht van slechts 3,5 tot 8 gram. Ze hebben vrij lange, smalle vleugels, met een spanwijdte van 18 tot 24 cm. Een grotere soort in ons gebied is de rosse vleermuis. Hij dankt zijn naam aan de rossige bruine vacht met in de zomer zelfs een gouden gloed. Met een spanwijdte van 32 tot 45 cm is hij aanzienlijk groter dan de dwergvleermuizen.
Dat geldt ook voor de grootoorvleermuis. Zijn naam zegt het al; deze soort heeft grote oren die wel 3 tot 4 cm lang zijn. Ze zijn daarmee ruim half zo lang als het lichaam.
Verblijfplaatsen
Vleermuizen kunnen niet zelf een verblijfplaats maken. Ze gebruiken bestaande plekjes zoals gaten in bomen en zolders, kelders of spleetvormige ruimten in gebouwen. Met vleermuiskasten kunnen we die vleermuizen een extra plekje bieden. Vooral mannetjes of kleine groepjes vleermuizen gebruiken graag een vleermuiskast. Deze soorten houden van de beschutting van een gebouw.
Daarom hebben we tijdens onze officiële opening een aantal vleermuiskasten aan ons pand opgehangen. We hopen zo extra ondersteuning te kunnen bieden aan deze soorten in ons gebied.
Symbolisch
Ook symbolisch doet de vleermuis iets met ons. Vleermuizen worden vaak gezien als symbool voor intuïtie. Ze navigeren door de duisternis met behulp van echolocatie, wat kan worden gezien als een metafoor voor het vertrouwen op je innerlijke wijsheid en intuïtie om door moeilijke tijden te navigeren. De vleermuis kan ook dienen als een herinnering voor verandering en groei; zelfs in duistere periodes van ons leven.
De verbinding tussen mens en natuur blijft bijzonder.
Geplaatst in Natuur