Tamme kastanjes
Tamme kastanjebomen kunnen zo’n 30 meter hoog worden en zijn niet alleen indrukwekkend om te zien, ze hebben een prachtige functie. Eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en ook verschillende insecten zijn namelijk gek op de tamme kastanje. We mogen ons oprecht gelukkig noemen met de tamme kastanjebomen op de natuurbegraafplaats.
Boom met een geschiedenis
Zijn naam heeft de (tamme) kastanje zeer waarschijnlijk te danken aan de Griekse stad Kastanéia in Pontus, een historische landstreek aan de kust van de Zwarte Zee. In Nederland komt de tamme kastanje verwilderd voor, voornamelijk op oude landgoederen. Ooit is hij hier ingevoerd door de Romeinen, vanwege de vruchten. Met name in het zuidoosten van Nederland zijn vrij veel oudere tamme kastanjes te vinden. Monumentale exemplaren zijn zelfs te vinden bij Beek-Ubbergen (de Kabouterboom in het Kastanjedal), in Arnhem en op diverse plaatsen in Limburg.
Vele mogelijkheden
Er zijn heerlijke recepten te vinden met tamme kastanjes. Ze hoeven niet per se gepoft, gekookt of geroosterd te worden, ze kunnen ook rauw worden gegeten. Daarnaast kunnen ze gedroogd worden gebruikt in meel. De gedroogde tamme kastanje wordt vermalen en gemengd met tarwemeel. Van dit mengsel kunnen onder andere broden worden gebakken.
Spirituele betekenis
Tamme kastanjes hebben ook een diepere betekenis. Een kastanjeboom staat namelijk voor warmte, redelijkheid, heling, reiniging, heilzaam, kritisch en stug. Het is dan ook niet vreemd dat mensen een tamme kastanje bij zich dragen als talisman. Vind je een mooie kastanje die jou direct aanspreekt? Raap ‘m op en neem ‘m mee in je zak. Deze tamme kastanje zorgt ervoor dat jij beschermd bent tegen (negatieve) energie van buitenaf. Wanneer de tamme kastanje zijn glans verloren is, is het tijd om deze eventueel in te ruilen voor een nieuwe. Dank de natuur voor zo’n mooi cadeautje.
Geplaatst in Natuur