Bijen op Laude

U heeft ze misschien al wel zien staan: de bijenkasten van Gerard Platen op Natuurbegraafplaats Laude in Groningen. De diversiteit in bomen en bloemen hebben de imker doen besluiten de vier bijenvolken hier onder te brengen.

Diversiteit aan flora

“Het jongste en kleinste volk is nu een maand of twee oud en bestaat uit zo’n 8.000 bijen. De andere drie volken zijn groot met gemiddeld 30.000 bijen per volk”, vertelt Gerard. “De diversiteit aan flora, op en om de natuurbegraafplaats, zorgt ervoor dat alles op verschillende tijden van het jaar bloeit. Dit levert dan ook weer andere honing op dan op plekken waar deze diversiteit niet aanwezig is”. Om de week komt de imker een kijkje nemen bij zijn volken en vandaag liet hij zien dat er goed gewerkt wordt door de bijen, de eerste honing is al zichtbaar. “De honing is een mooie bijkomstigheid, maar bijen, en ook andere bestuivers, zijn verschrikkelijk belangrijk voor plant, mens en dier”.

Imker Gerard

 

Een kijkje bij de kasten

Op de vraag of bezoekers van de natuurbegraafplaats ook een kijkje mogen nemen bij de bijenkasten, is Gerard duidelijk: “we laten de bijenvolken zoveel mogelijk met rust zodat ze rustig hun gang kunnen gaan. Als je de bijen niet stoort, zullen ze je ook niets doen. Maar kom je dichtbij of sta je voor de vliegopening van de kast, dan vinden de bijen dat niet leuk en kunnen ze boos worden”.

 

Mocht er iets aan de hand zijn met de bijen of is er iets gebeurd, meld dit dan gerust in het ontvangstgebouw. Zij schakelen de imker in om het op te lossen.

Geplaatst in Natuur